Ostatní (pečení)
Obsah:
1. Karamelové řezy
2. Čokoládová poleva na řezy
3. Medovník
4. Řezy 3bit
5. Tvarohové řezy s ovocem – prudce jedlé
6. Kokosové řezy
7. Domácí chleba bez hnětení
8. Pizza
Další recepty
Vynikající karamelové řezy
Těsto: utřu do pěny 5 žloutků s 30 dkg cukru krupice a přidám k tomu 30 dkg mletých (vlašských) ořechů, nakonec sníh z 5 bílků. Tuto směs rozetřu na neplněné dortové oplatky a upeču v troubě asi při 150 °C.
Krém: salko vařím zavřené po dobu 2 hodin ve vodě a nechám vychladnout. Vyšlehám 25 dkg másla a zašlehám uvařený karamel. Natřu na korpus.
+ čokoládová poleva
Moje zkušenost je udělat řezy 1 den dopředu nechat v chladu odležet, pak jsou vláčnější.
Přeji krásný den
Čokoládová poleva na řezy
8 dkg tuku – rozpustím a odstavím - přídám 2,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce solamylu a 1,5 lžíce kakaa - zamíchám. Kápnu horkou vodu (cca 1 lžíci vody) a vymíchávám do hladka.
Medovník
Ingredience: 3 vejce, 15 dkg moučkového cukru, 2 lžíce oleje, 6 lžic medu, 5 lžic mléka, 40 dkg hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 10 dkg mletých ořechů vlašských (nebo lískových), 2 lžíce perníkového koření (nebo sáček kypřícího prášku do perníku), uvařený černý čaj
Příprava
Vejce, cukr, med, mléko a sodu za stálého míchání mírně vařím, až hmota zkaramelizuje. Odstraním z plotny a ještě teplé naliju do misky s moukou a mletými ořechy a perníkovým kořením. Dělám to ale spíš tak, že sypkou směs (mouku a ořechy) nasypu do hrnce, kde jsem připravovala karamelizovanou hmotu – těsto se bude zpočátku hodně lepit.
Vypracované těsto rozdělím na cca 7 stejných dílů, ze kterých ještě za tepla vyválím placky tenké (asi 4 mm). Postupuju vždy po jedné! Pokud se těsto lepí na vál, pomoučním hladkou moukou. Vyválenou placku pomocí válečku přenesu na pečící papír, placku propíchám vidličkou, aby nevyběhlo a rychle upeču v troubě. Pozor – stačí chvilinku, aby těsto neztvrdlo. Ihned vyvaluju druhou placku, kterou vložím do trouby, poté, co vytáhnu první placku. Pomocí větší pokličky nebo šablony z kartonu vykrojím kruh na upečené placce, okraje nezahazuju (na posypání medovníku). Kulatou placku potřu uvařeným černým čajem, opatrně přenesu na vál. Takto v tomto „kolotoči“ upeču všechny placky.
Až placky vychladnou, natírám krémy. Rozložím si všechny placky, nejprve rozdělím a natřu krémem č. 1, na něj dám krém č. 2. Malinko si nechám na potření boků. Pak postupně placky na sebe navrstvím, a každou placku mírně přitlačím. Po poslední položené placce natřu zbylým krémem boky medovníku. Odkrojené okraje (nenamočené do čaje) nastrouhám. Je lepší, když není všechno umleté stejně najemno, ale obsahuje i větší kousky, a posypu celý dort tak, abych zakryla krém. Nechám v chladu ztuhnout a spojit. Medovník vydrží v lednici několik dní.
krém 1:
1 salko – vaříme 2 hodiny v konzervě a necháme vychladnout
1 vanilkový cukr, 1 máslo
Vše vyšleháme v hladký krém.
krém 2:
0,5 l zakysané smetany – hodně tučné, nesmí být tekutá,
1-2 lžičky nescafe,
moučkový cukr podle chuti
Vše smícháme.
Přeji hodně štěstí v přípravě a dobrou chuť. Hezký den
Řezy 3bit
10 dkg moučkového cukru a 2 žloutky vyšlehám a postupně přidávám 1 dcl oleje.
1/4 l vlažného mléka, 30 dkg hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva. Nakonec 2 bílky - sníh. Upeču.
Máslový krém: 1/2 litru mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 lžíce cukru - uvařím a nechám vychladnout. Vyšlehám 15 dkg změklého másla a 10 dkg moučkového cukru, a došlehám s uvařeným pudinkem. Přidat trochu rumu neuškodí :-)
Karamelový krém: 1 plechovka SALKA (vařit 2 hodiny) vychladlé vyšlehám s 25 dkg másla
Čokoláda na potření
Vychladlý moučník potřeme máslovým krémem a poklademe 1 balíčkem sušenek BeBe. Na sušenky rozetřeme karamelový krém. Necháme vychladnout v lednici, polijeme čokoládou.
Tvarohové řezy – prudce jedlé
3 žloutky + 1 sklenička cukru - šleháme, nakonec zašleháme postupně 1 sklenku oleje. Přidáme 1 sklenku vlažné vody, 2 sklenky polohrubé mouky, 2 dkg kakaa, přášek do pečiva. Nakonec přidáme ušlehaný sníh ze 3 bílků. Upečeme.
Krém: vyšleháme 25 dkg másla, 20 dkg cukru moučky, 50 dkg tvarohu a rum dle chuti. Krémem pomažeme upečený korpus. Navrch narovnáme ovoce (meruňky, jahody, ...).
Poleva: ¾ l vody, 2 pudinky, 1 sáček vitacitu a 6 lžic cukru svaříme. Částečně vychladlé nalijeme na řezy.
Kokosové řezy
7 bílků šleháme a postupně přidáváme 30 dkg cukru krupice. Do tuha ušlehaných bílků s cukrem lehce vmícháme 15 dkg kokosu a 5 lžic hrubé mouky. Upečeme korpus.
Krém: 2 dcl mléka, 1 dcl silné kávy, 1 vanilkový pudink a 1 lžíce maizeny(solamylu) uvaříme.
20 dkg cukru moučka, 25 dkg másla, 3 žloutky a rum vyšleháme společně s mírně vychladlým uvařeným pudikem.
Vychladlý krém na korpusu polejeme čokoládovou polevou.
Čokoládová poleva na řezy 8 dkg tuku – rozpustím a odstavím - přídám 2,5 lžíce cukru, 1,5 lžíce solamylu a 1,5 lžíce kakaa - zamíchám. Kápnu horkou vodu (cca 1 lžíci vody) a vymíchávám do hladka.
Domácí chléb bez hnětení
Pokud si chcete k večeři upéct čerstvý domácí chleba, ráno si o 5 minut přivstaňte dřív. Zadělání na chleba je úplně jednoduché.
Do mísy nasypeme:
3 hrnky mouky (použít lze jakákoliv mouka, dle chuti. Já dávám 2 hrnky hladké mouky a 1 hrnek žitné chlebové mouky)
1,5 lžičky soli,
1,5 lžičky sušeného droždí,
1,5 lžičky drceného kmínu (já dávám na půl s celým kmínem),
1-2 lžíce slunečnicových semínek.
Vše promíchneme a nalijeme 1,5 hrnku teplé (vlažné) vody. Jen zamícháme, aby se těsto spojilo a přikryjeme utěrkou. Necháme cca 8-12 hodin kynout.
Takže když přijdu z práce domů, vyklopím těsto na vál a vytvaruji bochník. Zapnu troubu na 230°C. Po chvíli do ní vložím pekáč, aby se trochu zahřál. Pak na něj vložím bochník, zakryju alobalem a peču 30 minut. Po půl hodině chleba vytáhnu z trouby, sundám alobal, pomažu chleba vodou a vložím zpět do trouby na 15 minut. A chleba je hotový.
Tak hodně štěstí a dobrou chuť.
Pizza pizza na jeden pekáč - cca pro 3 lidi
těsto:
150 g hladké mouky
80 g vody (důležitý je přesný poměr)
30 g droždí
1/2 lžičky soli
1 lžíce olivového oleje
- zpracujeme těsto, bez kvásku, vše se smíchá a rukou chvíli prohněte. Dáme do lednice a druhý den pečeme.
Přísady, které vrstvíme na těsto:
1 lžíce oleje
kečup - stačí tenká vrstva
1 menší cibulka
1 větší silný libový párek (točeňák apod.)
1 větší žampion
1 červená paprika (nebo 1,5 dlouhé zelené)
1 mozarela
trochu pórku (klidně i mražený)
posolit a navrch 200 g sýra (může být i plátkový. Zajímavý je, když je část sýra uzeného)
Pečeme v naplno rozpálené troubě asi 13 minut.
https://tvorivost.estranky.cz/fotoalbum/cukrovi/